Isnin, 7 Ogos 2017

PERBEZAAN AL MANNA GRED TINGGI DAN RENDAH

🎉 *PENGUMUMAN (PROMO) AL MANNA ARABIC GUM By AL MANNA ARABIC GUM MALAYSIA* 🎉
.
AUGUST LIMITED PROMOTION - PROMOSI OGOS
*[5DAYS ONLY - 5 HARI SAHAJA!! ]*
_[Limited Promotion until 11th August ONLY]_
*While stock last ONLY!*
.
*GRED A*
.
#BORONG 3KG: ~RM250~
*(NOW OFFER RM220 ONLY!)* with FREE POSTAGE!!
.
#BORONG 1KG: ~RM100~
*(OFFER: RM80)* - OFFER FREE POSTAGE!
.
#RUNCIT 800G: ~RM90~
*(OFFER: RM75)* - OFFER FREE POSTAGE!
.
#RUNCIT 500G: ~RM75~
*(OFFER: RM55)* - OFFER FREE POSTAGE!
.

*APA BEZA GRED A VS GRED B / GRED RENDAH ??*😲

.
*1. KUALITI*
Gred A biasanya dr ketulan Getah Pokok yg baru dan masih segar, manakala Gred B dr ketulan Getah Pokok yg agak lama. Apapon ianya berasal dr Getah Pokok yg sama.
.
*2. FIZIKAL*
Di Malaysia, kebiasaan penggemar Arabic Gum suka mengamalkan dengan Manna jenis Serbuk. Jadi Gred dibahagikan mengikut size serbuk yg telah di hancurkan. Gred A bisanya lebih halus dari Gred B.
*3. KEBERSIHAN*
Arabic Gum berasal dr getah pokok. Kebiasaanya setiap Getah Manna akan dibersihkan dan akan diproses yakni dihancurkan menggunakan mesin pengisar kpd bentuk serbuk. Akan tetapi akan ada bahagian Getah Manna yg tidak dapat dibersihkan kerana habuk kayu yg terlalu halus dan melekat di dalam ketulan Manna. Hasilnya, apabila dikisar bersama habuk kayu, Manna Gred B selalunya akan lebih gelap dari Gred A kerana bercampur dengan habuk kayu(pokok).
.
*4. WARNA*
Ramai yang tidak mengetahui bahawa bukan semua Getah Manna itu adalah putih. Hakikatnya, getah pokok manna adalah bermacam warna. Ini termasuklah coklat, putih, kelabu, hitam, oren dan juga warna kaca. Perbezaan warna kadangkala berpunca dari faktor usia pokok manna itu sendiri, faktor jenis pokok, cuaca atau tempat ditanam dan juga kematangan getah pokok. Hasilnya warna getah berbeza. Disebabkan ini, akan memberi sedikit perbezaan rasa kpd manna itu sendiri. Kebiasaanya getah yang berwarna gelap akan lebih pahit dari getah yg lebih cerah. Jadi terhasillah Gred A yang lebih cerah, dan Gred B yang lebih gelap. Akan tetapi, khasiatnya sama. Malah kalau mengikut ilmu tabib, yang lebih pahit itu "lebih tua dan lebih mujarab". Di india, kebanyakan getah manna adalah gelap berbading di sudan, yang mana lebih cerah.
.
*5. Apakah wujud Arabic Gum PALSU?*
Ya, wujud. Hati2...
.
*6. TEMPOH LARUT MANNA*
A) Manna Kristal (ASLI)
20min-8jam, bergantung pada size kristal
.
B) Manna Serbuk (ASLI) - GRED A
30saat-1minit, bergantung pada kuantiti
.
C) Manna Serbuk (ASLI) - GRED B
50saat-2minit, bergantung pada kuantiti
.
D) Manna Serbuk Extrak (INSTANT)
10-60saat, bergantung pada kuantiti
*JENIS MANNA YANG KAMI BEKALKAN?*
Di Topexstore/Al Manna Arabic Gum Malaysia, kami (Versatile Million Enterprise) membekalkan Manna Asli jenis Kristal dan Serbuk. Kedua dua manna ini adalah diimport dari negara timur tengah yakni sudan dan mesir. Manna yang diterima kami akan bersihkan terlebih dahulu sebelom dikisar atau dijual kpd pelanggan. Kami membersihkannya sendiri dan memproses kpd bentuk serbuk secara manual bagi memastikan ketulenan, kebersihan serta mengekalkan khasiat Al Manna Arabic Gum. *Arabic Gum kami mudah larut dan juga 99% larut dalam air.*
.
Adapun dengan itu, kami tetap menjual dengan harga yang berpatutan bg jualan borong. Hal ini bagi membantu para peniaga kecil yang selalunya membeli dari kami utk mejual secara runcit. Ada juga yg terus membeli borong untuk pengambilan peribadi.
*Secara umumnya, Gred yang baik akan lebih cepat larut dan percentage larut hampir 99% ke dalam air. Manakala Gred rendah akan lebih lama untuk larut dan tersisa baki seperti habuk dan bendasing*
.

*PERBEZAAN AL-MANNA (GUM ARABIC) DAN LUBAAN (FRANKINCENSE)*

Timbul kekeliruan dan kesilapan penggunaan pada nama kedua-dua getah arab ini apabila kedua-duanya berasal dari GUM atau getah arab.
Ramai yang anggap GUM itu adalah Gum Arabic.. Sebenarnya di Eropah, Gum Arabic adalah nama yang diberi kepada Getah Pokok Akasia, orang arab memanggilnya sebagai Al-Manna.
Manakala Lubaan pula adalah nama yang diberi oleh orang arab kepada getah yang keluar dari pokok Boswellia. Orang Eropah memanggil Lubaan ini sebagai Frankincense.
Al-Manna dan Al-Luban kedua-duanya adalah cairan getah yang keluar dari pokok yang berbeza. Al-Manna lebih keras, ia seperti kristal dan perlu rendam di dalam air. Al-Lubaan pula lebih kenyal dan boleh dimakan begitu saja, juga boleh direndam.
Rasa Al-Manna sedikit manis, rasa Al-Lubaan agak pahit dan pedas.
Al-Manna lebih dikenali sebagai makanan prebiotik. Al-Lubaan lebih dikenali sebagai makanan minda.
(Tetapi kedua2nya mempunyai khasiat yang hampir sama,malah Al-manna mempunyai kelebihan dari segi prebiotiknya, penawar kepada segala penyakit)

*NAK SAMPLE PERCUMA??*😃😃
Kini kami mengadakan promosi. Dengan setiap pembelian Manna Serbuk (min 2KG) akan diberikan percuma sample pek Manna Kristal. Dan juga sekiranya belian 3KG dan ke atas, sample pek Manna Krisral + Luban akan diberikan.

*CADANGAN BANCUHAN ARABIC GUM*
Masukkan 1-2 sudu makan Arabic Gum Serbuk ke dalam air suam. Kacau hingga larut kemudian minum. Boleh dicampur ke dalam air manis seperti teh. Dicadangkan minum ketika perut kosong (sebelum breakfast & sebelok tidor) bg kesan maksima - bagi pengguna yang sakit. Juga boleh diambil selepas makan untuk mengurangkan kadar toksik/lemak berlebihan dalam makanan seharian.
Nota: _Free Postage terhad kpd semenanjung malaysia sahaja. Terhad kpd waktu promosi sahaja dan terhad kpd kuantiti yg ditentukan sewaktu promosi sahaja._

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Pemborong Gam Arab - Arabic Gum - Al Manna 2021 (Harga Promo Gam Arab Borong 2021)

 Pemborong Gam Arab - Arabic Gum - Al Manna 2021 (Harga Promo 2021) Selamat tahu baru! Sempena tahun baru 2021 ini, kami Pemborong Getah Ara...